Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2009 21:31 - Професор по физика от Пловдивския университет изобрети крушка, която може да свети 250 години!
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 3424 Коментари: 0 Гласове:
0



Българинът е изобретателен човек, спор няма. Той е отворен към науката и иновациите. Творческите му напъни не могат да бъдат спрени нито от икономически, нито от газови кризи. За това свидетелстват и многобройните заявки, които всеки ден чакат да получат одобрение в Патентното ведомство. Експертите обясняват, че повечето иновации, които предлагат българите, целят да улеснят живота на хората.

Други пък искат да шашнат целия свят с осъществяването на някоя шантава идея за нечувано и невиждано досега изобретение. Шефът на Съюза на изобретателите у нас Марио Христов признава, че в последните години е виждал какви ли не изобретения - и гениални, и странни. Проблемът у нас, оказва се, не е в липсата на идеи и патенти, а в липсата на пари и хора от бизнеса, които биха помогнали на авторите на изобретенията и биха започнали да произвеждат иновациите.

Строителният инженер Милен Дечков например е автор на едно от най-уникалните изобретения, измислени от българи. Става въпрос за преносима екокъщичка във формата на сфера, наречена „Милениум”. Изобретението е патентовано през миналата година. Идеята е уникална, признават и от Съюза на изобретателите в България. Къщичката е с форма на малка сфера и наподобява иглу.

Това според изобретателя й е най-логичното и природосъобразно място, в което може да живее човек. Още в зародиш в корема на майката човек се намира в сферично пространство. Би следвало и след раждането си да продължи да обитава такова пространство. Идеята на изобретателя е да се промени коренно еднотипното в момента строителство и да се обърне поглед към нов тип човешко жилище - иновативното.

Според Дечков в момента човекът е роб на жилището си. По думите на Дечков българинът чака с години и изплаща жилището си. Къщичките на изобретателя могат да се монтират на желаната от човек територия. Тежестта им е около 3 тона. Къщичките „Милениум” могат да бъдат на един или два етажа, имат и фабрично вградена водопроводна инсталация, електроинсталация и топлоизолация.

Предназначени са за не повече от двама-трима души, разполагат с пространство за кухня, баня и хол със спалня, като всичко това е на площ от 36,3 квадратни метра. В случай че собственикът реши да смени мястото си на живеене, миниатюрната къщичка може да се демонтира и разположи на ново място.

Инженерът Койчо Митев пък патентова преди около две години т. нар. алгоритъм за цифрово кодиране на човешка реч. Въпреки че на пръв поглед звучи много сложно, всъщност изобретението е много практично и удобно. Става дума за специален софтуер, който превежда в реално време речта ни от български на английски в телефонен или интернет разговор, обясни Христов.

Вече няма нужда да се потим и притесняваме, че можем да останем неразбрани или да сгафим във важен бизнес разговор с чужбина, поръчан от шефа, а да си отдъхнем и да оставим изобретението да си свърши работата. Софтуерът трябва да се програмира или в телефона, от който ще говорим, или направо в телефонната централа.

Когато наберем номера на чужденеца, с когото трябва да проведем важния бизнес разговор, задействаме устройството и говорим на събеседника си само на български, а той чува речта ни на английски. В софтуера може да бъде програмиран както превод на английски, така и на всеки друг език, като целта на изобретението е да позволи на хората, говорещи различни езици, да общуват свободно помежду си.

Свободната комуникация може да се извършва не само по телефон и интернет, но и от интернет към телефон и обратно. По данни на Христов уникалният продукт не е останал в забвение, а в момента неговият автор търси екип, с който да го реализира. Лингвистите обаче се отнасят скептично към това изобретение, тъй като чрез езика се изразяват мисли и образи, които не могат да бъдат предадени автоматично от един на друг език.

Български патент е и електрическа крушка, която може да свети 250 години. Експерти обясняват, че изобретението отговаря на политиките на ЕС за намаляване на енергийното потребление в общността. Изобретението е дело на професор по физика от Пловдивския университет.

Специалната крушка хаби само по пет вата електроенергия, но свети като 100-ватова крушка. Изобретението е доказателство и за желанието на българина да спести излишните харчове за електроенергия. Освен че потреблението й ще е по-малко и съответно сметките за ток ще са по-ниски, крушката е и много ценно наследство за деца, внуци и правнуци, шегуват се изобретатели.

Българин е изобретил и устройство, което измерва психическото състояние на човек според нивото на водата в неговия организъм. Уредът може да види и измери аурата ни. Това се случва чрез мерене на енергийните спектри на водата в телата ни.
Пример за желанието на българина да блесне с оригинално изобретение е и т. нар. сандвич супа. То гарантира на всеки любител на вкусните гозби двойно удоволствие – в едно той може да се наслади хем на вкусно хлебче, хем на топла супа.

Как става това? Много просто – изобретението представлява специално изработена готварска формичка във вид на франзела, в която обаче има издълбани дупки - гнезда. В тях се поставя супата, като преди това в останалото пространство се изсипва тесто или течност за палачинки, което се изпича предварително. След термичната обработка и след като супата е поставена в специалните гнезда, се изважда готовият продукт от формичката, който вече е добил форма на хлебче, в което има супа. Така се консумират едновременно и от едно място супата и хлебчето.

Кога ще ги стигнем китайците?
За всекиго е ясно, че едни от най-странните изобретения са измислени, патентовани и създадени от китайците. Освен че са нация, изключително ориентирана към иновациите, те често създават изобретения, които да улеснят максимално всекидневието им, макар и да са малко странни на пръв поглед.

Пример за това е специалната шапка, на която има руло тоалетна хартия. Изобретението е най-удобно за туристи, които правят дълги походи и често нямат място в раниците си за хартията. А и когато потрябва, е по-добре да е наблизо и на удобно място, шегуват се изобретателите. Шапката хартия е удобна и за често страдащите от хрема например.

Друга любопитна китайска приумица е фотоапарат, който може да прави панорамни снимки, като се върти на 360 градуса. Естествено представителите на тази нация са всеизвестни с това, че обичат да пътуват и да правят купища снимки. Интересно е, че изобретението отново е предназначено за глава.

Идеята е, докато туристът се разхожда из някое интересно място, само да активира камерата, която може да обхване всички забележителности около него, въртейки се на 360 градуса. Безспорно изключително удобно и практично, пък и вече няма да се притесняваме къде сме оставили апарата и дали сме го прибрали или загубили.

Друго доказателство за практичността на китайците и за желанието им да си улеснят максимално бита е специално изработеният чадър, който не е нужно да се носи в ръка, а може да ни пази от дъжда и поставен на главата ни. Изобретението е много удобно за домакините, които в дъждовното време могат да ползват и двете си ръце за носене на торби от магазина например.

Оригинално китайско изобретение е и вратовръзката, в която може да се поставят визитки и други офис приспособления. Естествено изобретението е предназначено за онези бизнес дами или мъже, които използват този аксесоар в облеклото си. Във вратовръзката може да се сложат визитни картички, кламери, листчета, химикалка и дори ножица. Така вече няма да е неудобно, когато на важна бизнес вечеря нямате визитка, която да размените с бизнес партньора си, защото сте забравили тестето в шкафа в офиса.

Ако имате проблем с насекомите в дома, почерпете опит за справяне с гадините отново от китайците и няма да сбъркате. За да се преборите с неприятните хлебарки и мухи в дома, креативни китайски учени са създали специални чехли. Какво представляват те? На пръв поглед изглеждат съвсем обикновени домашни пантофи, но отзад на петите са закачени специални уреди, с които да се изтребват гадинките. Това може да става и докато ходите, а може и да свалите пантофа от крака си и така да се справите с вредителите.
http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&mater=Mjg1ODsxOA==&sql=Mjg1ODszMQ==




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996545
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031